Altijd al eens zelf sushi willen maken? Met deze tips is dit je kans!
1. Begin met de rijst: dit moet kort korrelige rijst zijn, die goed blijft kleven. En dat is bij sushi geen overbodige luxe. Breng de gekookte rijst op smaak met sushiazijn (=rijstazijn met suiker, zout en zeewier/dashi kombu).
2. Gebruik een bamboe rolmatje. Die is onmisbaar bij het rollen. De chefs gebruiken ze ook!
3. Draag handschoenen! Op een of andere wijze blijft daar de rijst niet aan plakken. Aan je handen wel.
4. Probeer in een keer de juiste hoeveelheid rijst uit de schaal te pakken. Niet omdat dat persé nodig is, maar het geeft wel een kick als dat lukt.
Voor nigiri heb je 15 gram nodig (of 10 gram als je er een garnaal op wilt leggen). Voor norimaki 90 gram en voor de californische (binnenste buiten) rol 140 gram.

5. Nigiri (hier langs op de foto):
Leg de vis of groenten op je vingertoppen van je linkerhand. Strijk er wat wasabi over en leg de rijst er op. Vouw dan je vingers naar je handpalm, zodat de nigiri omklapt. Druk en kneed dan de rijst zo, dat het mooi onder de vis past. Probeer niet zo hard te drukken dat de vis kapot gaat.
Verdeel de rijst over het hele vel nori, maar houdt aan de bovenkant (lange kant) 1 centimeter ruimte over. Maak in het midden over de lengte een streep met wasabi en leg daarop een reep vis en/of wat groenten. Probeer nu met behulp van het matje de rol zo stevig mogelijk op te rollen. Leg daarvoor de onderkant van de nori recht langs de onderkant van het matje. Rol op en druk tegelijkertijd goed stevig aan
Leg ook nu het halve vel nori met de gladde kant naar beneden op een rolmatje. Maar tegen het plakken met een velletje plasticfolie ertussen. Verdeel de rijst erover en leg 1 centimeter extra rijst over de hele lengte aan de bovenkant. Druk goed aan en draai dan de nori met de rijst om. Smeer een streep wasabi over de nori en daarover een streep Japanse mayonaise. Leg hierop vis of groenten. En probeer dan te rollen. Druk weer strak aan. En zorg dat je het plastic niet volledig mee rolt.
7. Sushi hoort vierkant te zijn. Niet rond.
8. Snijd voorzichtig de rollen in 6 stukjes. Maak lange halen met je mes. Druk niet. En veeg je mes na iedere snijbeweging even schoon aan een nat warm doekje.
9. Sushi eet je met stokjes.
10. Doop je nigiri sushi niet met de rijstkant in de Japanse sojasaus maar met de viskant. Bij de opgerolde nori mag het wel met de rijstkant.
Itadakimasu! Eet smakelijk!
2 reacties:
Geef je binnenkort ook een cursus hoe je met stokjes moet eten? ;)
Ik heb een filmpje nodig, komt die er ook nog een keer op? :D
Een reactie posten