zaterdag 7 juni 2014

De échte bbq-tips

Laatst bleef ik een keertje eten in een studentenhuis. Nog nooit was ik in een studentenhuis geweest, laat staan dat ik er ooit gegeten had. Ik wist dus niet echt wat ik er van moest verwachten. Ik was ook erg benieuwd naar de culinaire kunsten van de studenten en hoopte dat het wel lekker was wat we te eten kregen.

Maar het werden geen culinaire hoogstandjes, we gingen barebcuëen. Dat kan niet mislukken lijkt me toch? Nou ik had het toch wel een beetje fout. Het begon goed, een lekker stukje speklapje waar maar ongeveer de helft van verbrand was. Vervolgens hamburgers, al iets zwarter. En op het laatst werd gewoon de hele barbecue vol gegooid met alles wat ze maar konden vinden, geen wonder dus dat het zo ongeveer een uur duurde voor dat al het vlees pas klaar was.

Dus bij deze wat tips voor iedereen die net zo goed kan barbecuëen als deze studenten.

1. Zet de barbecue op een stevige onbrandbare ondergrond.
 2.Steek de barbecue tijdig aan, tenminste 1 uur van tevoren.
 3.Leg een bergje houtskool in de barbecue. Daartussen plaats je aanmaakblokjes, die je vervolgens aansteekt. Volg de aanwijzingen op de verpakking van de barbecue/houtskool/aanmaakblokjes. Wanneer de houtskool goed gloeit kan het over de barbecue verspreid worden.
 4.Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten bijna grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste hitte bereikt om het vlees mooi te grillen.
 5.Voeg tijdig nieuwe kolen toe, dan hoef je de barbecue niet opnieuw aan te steken.
 6.Geef het vlees de tijd om bruin te worden; teveel om en om draaien is niet goed.
 7.Door het vlees op het rooster regelmatig met olie te bestrijken blijft het vlees sappiger.
 8.Gebruik een tang (dus geen vork) om het vlees op het rooster te leggen en om te keren. Hierdoor blijven de vleessappen in het vlees bewaard.
 9.Dep gemarineerd vlees goed droog met keukenpapier voordat je het roostert.
10.Strooi van tevoren nooit zout op het vlees; er verschijnt vocht, dat het bruin worden bemoeilijkt.
11.Trek vlees dat aan het rooster kleeft niet los. Laat het even liggen, later gaat het vanzelf los. Is het gerecht toch aangebrand? Snij de verbrande randjes eraf, ze zijn namelijk niet gezond.
12.Op een houtskoolbarbecue moet vlees, dat de meeste hitte nodig heeft, als eerste worden geroosterd. 
13.Bij een barbecue met verstelbaar rooster kun je de temperatuur regelen door het rooster hoger of lager te plaatsen. Voorgegaard vlees kan dichter bij het vuur dan rauw vlees. Immers, rauw vlees heeft langer nodig om gaar te worden.
14.Werk je met een elektrische barbecue, leg dan het snoer stevig vast op de grond en pas op met regen.
15.Voor de gasbarbecue geldt dat de gasfles rechtop naast de barbecue moet worden geplaatst.

0 reacties:

Een reactie posten

 

Food for thought Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger