Wat doe je met je terras in de winter? Cor Pandelaar van de
Prinsenmarij in Laren weet hier het antwoord op. Hij toverde zijn terras vorig
jaar om tot een winterbar. De Winterbar Laren bleek een echte publiekstrekker en
daarom is ie dit jaar weer geopend. Foodbrigade sprak Cor Pandelaar over het
succes achter hun concept.
‘Van heinde en verre
kwamen mensen naar onze bar, dat is natuurlijk geweldig’. ‘Nergens in de buurt
is er een winterbar te vinden en dat maakt Winterbar Laren uniek.’
Hoe zijn jullie op het
idee gekomen om een winterbar te beginnen?
‘De Prinsenmarij bestaat uit een eetcafé en een overdekt terras. Zomers zaten hier altijd gasten maar in de winter gebeurde er niet veel mee. Hier wilde we verandering in brengen. Samen met mijn schoonzoon Mark kwamen we op het idee om een winterbar te beginnen. Het terras heeft maar een oppervlakte van 50m², daar hebben we een steigerhouten bar en meubels in geplaatst. Ingericht met foto’s van een ski oord, ski’s aan de muur, kerstbomen en rode warmtelampen geeft dit een echte winterse sfeer.’
‘De Prinsenmarij bestaat uit een eetcafé en een overdekt terras. Zomers zaten hier altijd gasten maar in de winter gebeurde er niet veel mee. Hier wilde we verandering in brengen. Samen met mijn schoonzoon Mark kwamen we op het idee om een winterbar te beginnen. Het terras heeft maar een oppervlakte van 50m², daar hebben we een steigerhouten bar en meubels in geplaatst. Ingericht met foto’s van een ski oord, ski’s aan de muur, kerstbomen en rode warmtelampen geeft dit een echte winterse sfeer.’
Vorig jaar oktober
zijn jullie gestart met de winterbar, doen jullie dit jaar precies het zelfde?
‘Ja, vorig jaar is gebleken dat de winterbar een waar succes is. Met een lage investering van tussen de 8.000 en 10.000 euro hebben we een ware ontmoetingsplek gecreëerd. De bar is geopend van begin november tot eind maart van donderdag tot en met zondagavond. Met op elke vrijdagavond een DJ. Het terras is overdekt met parasols waarin een verwarming zit. De deuren van het zijterras worden geopend en de glazen wanden kunnen omhoog en naar beneden geschoven worden. Zo ontstaat de mogelijkheid om ‘binnen’ te roken.’
‘Ja, vorig jaar is gebleken dat de winterbar een waar succes is. Met een lage investering van tussen de 8.000 en 10.000 euro hebben we een ware ontmoetingsplek gecreëerd. De bar is geopend van begin november tot eind maart van donderdag tot en met zondagavond. Met op elke vrijdagavond een DJ. Het terras is overdekt met parasols waarin een verwarming zit. De deuren van het zijterras worden geopend en de glazen wanden kunnen omhoog en naar beneden geschoven worden. Zo ontstaat de mogelijkheid om ‘binnen’ te roken.’
Wat kunnen de gasten
verwachten, typische hapjes en drankjes?
‘Er wordt vooral veel bier, wijn, glühwein, gin-tonic en Jägermeister gedronken. Borrels worden geserveerd in ‘ice shots’, speciale ijsglaasjes. Verder hebben we de Bites kaart waar exclusieve gerechtjes op staan. Deze kun je zowel binnen als op het terras bestellen. Voor de echte winterse hapjes moet je aan de bar op het terras zijn, hier kun je bijvoorbeeld terecht voor heerlijke erwtensoep, goulash soep of stamppotjes.’
‘Er wordt vooral veel bier, wijn, glühwein, gin-tonic en Jägermeister gedronken. Borrels worden geserveerd in ‘ice shots’, speciale ijsglaasjes. Verder hebben we de Bites kaart waar exclusieve gerechtjes op staan. Deze kun je zowel binnen als op het terras bestellen. Voor de echte winterse hapjes moet je aan de bar op het terras zijn, hier kun je bijvoorbeeld terecht voor heerlijke erwtensoep, goulash soep of stamppotjes.’
Jullie hebben ook een
zomerbar, is dit concept heel anders dan de winterbar?
‘Begin april gaan de kerstbomen eruit en komen er palmbomen voor in de plaats, we gooien een hoop zand op het terras en dat is het begin van de zomerbar. Overdag hebben we lage tafels met rieten stoeltjes, ’s avonds worden de tafels omhoog geschoven en komen er barkrukken te staan. De zomerbar is de gehele week geopend in tegenstelling tot de winterbar. En richt zich meer op de lunch. Toch is het terras in de zomer minder bezet dan in de winter. Dit komt vooral door de vele festivals die er op dat moment zijn.’
‘Begin april gaan de kerstbomen eruit en komen er palmbomen voor in de plaats, we gooien een hoop zand op het terras en dat is het begin van de zomerbar. Overdag hebben we lage tafels met rieten stoeltjes, ’s avonds worden de tafels omhoog geschoven en komen er barkrukken te staan. De zomerbar is de gehele week geopend in tegenstelling tot de winterbar. En richt zich meer op de lunch. Toch is het terras in de zomer minder bezet dan in de winter. Dit komt vooral door de vele festivals die er op dat moment zijn.’
Tot slot: Een
winterterras, aantrekkelijk voor andere ondernemers?
‘Zeker, het is een gat in de markt. Het is een nieuw begrip. Door in de winter ook de gezelligheid van een terras te creëren trek je een groot publiek aan. Je creëert als het ware een nieuw uitgaansgebied. Met een relatief lage investering heb je al snel een barretje, wat meubels en winterse aankleding. Mijn advies: sluit het terras goed af. Zodat de buren geen last van je hebben. Hierdoor kun je meer doen met de muziek. Huur bijvoorbeeld een DJ in. Voor inspiratie kun je natuurlijk ook altijd even een kijkje nemen in onze winterbar.’
‘Zeker, het is een gat in de markt. Het is een nieuw begrip. Door in de winter ook de gezelligheid van een terras te creëren trek je een groot publiek aan. Je creëert als het ware een nieuw uitgaansgebied. Met een relatief lage investering heb je al snel een barretje, wat meubels en winterse aankleding. Mijn advies: sluit het terras goed af. Zodat de buren geen last van je hebben. Hierdoor kun je meer doen met de muziek. Huur bijvoorbeeld een DJ in. Voor inspiratie kun je natuurlijk ook altijd even een kijkje nemen in onze winterbar.’
0 reacties:
Een reactie posten